Inovativna strategija ponovne uporabe teniških žogic


|4. april 2024|

 

Predstavljamo vam inovativno strategijo zmanjševanja odpadkov, ki jo predstavlja Tenis Slovenija v sodelovanju s partnerskimi klubi, Zavarovalnico Sava in družbo za ravnanje z odpadno embalažo Slopak. Namen projekta je predstaviti vzor trajnostne prakse v športnem okolju.
 
V osemnajstih teniških klubih so že nameščeni naši notranji koši za ločevanje odpadkov, kjer se zbirajo neuporabne žogice. S ponovno uporabo žogic se bo zmanjšala količina odpadkov, hkrati pa se podpira uporabo žogic v drugih kontekstih. Projekt spodbuja igralce, da žogice po končani igri ne odvržejo v smeti, ampak v predviden koš, kjer jih lahko ponovno uporabijo npr. manj zahtevni uporabniki ali pa jih vzame kdo, ki jih potrebuje za druge namene.
 

 
Teniške žogice za svojo razgraditev potrebujejo približno 4000 let, hkrati pa se pri razgradnji sprošča škodljiv metan. V družbi za ravnanje z odpadno embalažo Slopak zato opozarjajo na nujnost gospodarnih pobud za zbiranje, recikliranje, ponovno uporabo in ozaveščanje javnosti o potrebi po spremembi navad.
 
Naše podjetje v projektu sodeluje kot dobavitelj košev za ločevanje odpadkov, ki so postavljeni na različnih lokacijah po Sloveniji.
 

 
Več o projektu in aktualnih lokacijah postavitve košev si lahko preberete na spletni strani Tenis Slovenija, članke o okoljskem vidiku projekta objavlja tudi Slopak.