Piškotki


Spoštovani uporabniki spletne strani podjetja EKO MARC d.o.o.!

 

V začetku leta 2013 je začel veljati spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Ur. list RS, št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

 

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • življenjsko dobo piškotka;
  • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

 

Piškotki na spletnem mestu obogatijo izkušnjo, lahko pa so uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo; le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje. Poznamo naslednje piškotke:

  • Začasni ali sejni piškotki: ti piškotki “živijo” od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik in do trenutka, ko uporabnik sejo konča in zapre brskalnik. Spletna mesta to vrsto piškotkov uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, ki so potrebne za pravilno delovanje spletne strani.
  • Trajni ali shranjeni piškotki: ti piškotki ostanejo shranjeni, tudi ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta to vrsto piškotkov uporabljajo za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika na strani ter za analiziranje prometa na spletni strani.

 

V skladu z 2. odstavkom 19. člena ZEKom-1 vas obveščamo, da naša spletna stran uporablja le začasne ali sejne piškotke, ki se uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, ki so potrebne za pravilno delovanje spletne strani.

 

Ime piškotka: PHPSESSID

Vrsta uporabe: piškotek se uporablja za zagotovitev pravilnega delovanja spletne strani

Trajanje piškotka: začasni ali sejni piškotek (piškotek se izbriše, ko uporabnik zapre spletni brskalnik)

 

Več o piškotkih si lahko preberete na naslednji povezavi, ki jo je izdal Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije.